top of page

Alma Kalma*Eros et Revolution: Performance σε μορφή workshop

19/10, 07.30μ.μ

Πρόκειται για μία ζωντανή installation η οποία πραγματεύεται την πανάρχαιη σχέση μεταξύ του Έρωτα και της Επανάστασης. Τα σώματα, τοποθετημένα στο χώρο, λειτουργούν ως σημαίνοντα και διηγούνται εικόνες, συμπλεκόμενα πολλές φορές μεταξύ τους.

 

Τα «εκθέματα» με τη βοήθεια του κοινού, γίνονται φορείς εννοιών και καταστάσεων και οδηγούν μέσω της διάδρασης σε μια βαθύτερη κατανόηση των δύο εννοιών. Ταυτόχρονα, προβάλλονται, σε δύο διαφορετικές επιφάνειες, κινηματογραφικά τοπία τα οποία πολλές φορές δημιουργούν το έναυσμα στους δρώντες- «εκθέματα» ώστε να αφηγηθούν καταστάσεις ή να «απαντήσουν» , σε συνάρτηση πάντα με τη ζωντανή δράση που διαδραματίζεται μπροστά στους θεατές.


Οι «ζωντανές» κατασκευές που βρίσκονται στο χώρο δράσης σε διαλεκτική σχέση με τους θεατές συνδιαμορφώνουν «κομμάτια» της performance, και προσπαθούν να δημιουργήσουν «χώρους» στοχασμού. Το σώμα, σαν ένα ζωντανό μεταλλασσόμενο γλυπτό μέσα από τις διάφορες φόρμες μετατρέπεται σε φορέα ποιητικών κειμένων επανανοηματοδοτώντας τις λέξεις. Όλα αυτά μαζί μοιάζουν με «πάζλ» το οποίο ο θεατής καλείται να συμπληρώσει, έχοντας στο μυαλό του πως προσπαθεί να ζωντανέψει έννοιες από καιρό ξεχασμένες ή απλώς ειπωμένες χωρίς σημασία, κρυμμένες μέσα στην αδιαφορία του σύγχρονου ανθρώπου.


Το κοινό σημείο που υπάρχει ανάμεσα στον Έρωτα και την Επανάσταση είναι ότι πρόκειται για συμβάντα τα οποία δεν ορίζονται, δεν ονομάζονται, και η συνείδηση τους έρχεται πολύ αργότερα ή και ποτέ.

 

H παράσταση θα έχει μοτίβα της ζωντανής installation  όπως παρουσιάστηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στα πλαίσια της Έρευνας του Workcenter πάνω στις μορφές και στον παριστάμενο λόγο. Επιπλέον κατά την είσοδο τους στον χώρο δράσης οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν το training των performer, όπου ο Γιάννης Μήτρου θα επέμβει  καθοδηγώντας τους performer και εξηγώντας στους θεατές κομμάτια της εργασίας. Μετά το τέλος της παρουσίασης θα υπάρχει συζήτηση για το πώς συνδέεται  το συγκεκριμένο κομμάτι δουλειάς με την σύγχρονη εξέλιξη των ζωντανών παραστατικών τεχνών και πιο συγκεκριμένα με την Τέχνη ως Όχημα του Grotowski.   

 

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΥ

 

Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος του τμήματος Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, τμήμα φυσικής. Μεταπτυχιακά μαθήματα Θεωρητικής φυσικής και Διδακτορική μελέτη πάνω στο Χάος και τη Πυρηνική Σύνταξη στο Orsay, Paris. Υποτροφία ως ερευνητής από το Γαλλικό κράτος. Μεταπτυχιακό Φιλοσοφίας με κατεύθυνση πάνω στη Φιλοσοφία της Γλώσσας και τη Φιλοσοφία της Τέχνης. Διατριβή πάνω στην Φιλοσοφία και Ψυχανάλυση με έμφαση στην έννοια του σώματος. Είναι ερευνητής στο Εργαστήρι Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του ΑΠΘ. Σπούδασε Θέατρο σε Ελλάδα και Γαλλία. (WRZ-Theater, Minister Culture-department experimental Theater)

Ενεργά ασχολείται από το 1990 ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Το 1994 έρχεται σε επαφή με την επιστήμη των Παραστατικών Τεχνών και από το 1995 μελετά τις έρευνες στη σύγχρονη υποκριτική με κύρια κατεύθυνση το τελευταίο στάδιο της εργασίας του Constantin Stanislawski μέχρι το Objective Drama του J.Grotowski. Το 1998 ιδρύει το Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών AlmaΚalma, στο οποίο είναι καλλιτεχνικός διευθυντής-σκηνοθέτης μέχρι σήμερα και κατευθύνει τις έρευνές του. Διδάσκει σωματικό Θέατρο και σύγχρονη υποκριτική στο Θέατρο και στον Κινηματογράφο. Μέχρι το 2002 εξέλιξε μαζί με την ομάδα του AlmaΚalma την έρευνά του πάνω στη σχέση της ανθρωπολογίας με τις ζωντανές παραστατικές τέχνες. Είναι εισηγητής σε ειδικευμένα σεμινάρια πάνω στη σχέση του performing με τη φιλοσοφική ανθρωπολογία και την ψυχανάλυση. Μέλος της εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών (Ε.Ε.Σ).

Είναι ο εμπνευστής  της πρωτοποριακής μεθόδου Biodynamics και ΑΕΔ (Αρχή Ελαχίστων Δράσεων), η οποία συνδυάζει τις παραδοσιακές ανατολικές τεχνικές του Θεάτρου με τις σύγχρονες  παραστατικές τέχνες. Από το 2003 είναι νόμιμος συνεργάτης του Ινστιτούτου Grotowski σε άμεση επικοινωνία με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Jaroslav Fret και τον Thomas Richards διευθυντή του κέντρου εργασίας του Grotowski καθώς και με το Workcenter of Jerzy Grotowski Pontedera (Ιταλία). Το 2009 η εργασία του πάνω στην Αρχή των Ελαχίστων Δράσεων και της Οργανικότητας της Δομής βραβεύτηκε στο Grotowski Institute στο Wroclaw της Πολωνίας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται 2 διατριβές καθώς και μία μεταπτυχιακή εργασία πάνω στην έρευνά του σε Ιταλία, Βέλγιο και Ελλάδα ενώ η Ακαδημία Μόσχας ενδιαφέρθηκε για την μέθοδό του πάνω στον λόγο (παριστάμενος ποιητικός λόγος).

Από το 2010 είναι μέλος-ερευνητής της ΦΕΒΕ (Φροϋδικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδας) και του πανεπιστημίου Paris 8 του τμήματος Ψυχανάλυσης, ενώ είναι βασικός εισηγητής σε όλα τα διεθνή ψυχαναλυτικά συνέδρια.

Από τον Σεπτέμβρη του 2011 είναι υπεύθυνος του Καρτέλ πάνω στο «Σώμα» , στα πλαίσια της  ΦΕΒΕ και του εργαστηρίου Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό (ΕΕΦ) του ΑΠΘ.

bottom of page